Econoom

“Hallo, wat leuk om je te ontmoeten. Het spijt me alleen dat ik geen goed nieuws voor je heb. Het gaat niet goed in Zimbabwe. Veel mensen hebben honger op het moment. Hoe dat komt? Kom maar even binnen dan zal ik het je uitleggen.

Je weet dat de blanke boeren het beste land bezitten. President Mugabe heeft de zwarte mensen eigen land beloofd. Hij is, soms met geweld, land aan het onteigenen van de blanke boeren. Maar in plaats van het land aan iemand te geven die weet hoe je het moet bewerken krijgen vriendjes van de president de mooiste stukken. Een boer is een vakman en deze mensen hebben dat vakmanschap niet. De oogsten lopen enorm terug dus mensen hebben honger. De landbouw levert ook veel exportproducten op, die lopen ook terug en daarmee de inkomsten voor het land en als laatste zijn hierdoor zeker 400.000 mensen werkloos geworden. Het werkloosheidscijfer in Zimbabwe is nu 70%.

Nu hebben meer dan twee miljoen Zimbabwanen tekort aan voedsel. Mensen kunnen soms niet naar hun werk omdat ze in de rij moeten staan voor eten. Ga maar eens bij de bakker vragen hoe het daar zit.”

 
terug terug